Lapraszerelt kemence az otthonában 1 nap alatt!

Lapraszerelt kemence születése:       

Hagyományos búbos kemence:                               

2012 tavaszán építettem egy hagyományos búbos kemencét kertemben. Hogyan kezdődik egy ilyen beruházás? Elsőként építeni kell egy vasalt betonalapot mely elbírja a kemence tömegét. A beton szilárdulása    után mely minimum 7 nap, folyamatos nedvesen tartásával (utókezelés) kezdhetjük az építést. Természetesen abban az esetben ha az építőanyag már a helyszínen van. Az én kemencém anyagszükséglete 1,5 raklap putnoki tégla (kemencealap, kémény), 20 zsák agyag, folyami homok, kb. 100 db. bontott tetőcserép, samott lap, zsákos habarcs. Ha a kert adottsága megengedi, hogy az építőanyagot közvetlenül az építendő kemence mellé tudjuk fuvaroztatni az szerencsésnek mondhatja magát. Más különben marad a jól bevált talicskázás.  Különösen nagy figyelmet és odafigyelést fordítottam kertem megóvására de figyelembe véve csak az építőanyag mennyiségét magában is nagy károkat okozhat egy beállt kertben. Még nem is említettem a tégla és cserepek vágását mely ténylegesen a legnagyobb kárt és koszt okozza a kertben. Ha lelkesedésünk ez után is megmarad már csak az építés marad hátra. Szerencsés helyzetben voltam mert mással nem kellett foglalkoznom csak kemencém építésével. Igyekezetem ellenére 3 hétbe került az építés. A mű elkészültével viszont következett a kemence száradása – szárítása ami szintén kb. 3 hétbe került. A kemence száradási ideje alatt sem volt pihenő mert mind azt a „kárt” a kertben és a felgyülemlett törmelék elszállításáról gondoskodni kellett.

Felfűtés: hagyományos kemence felfűtése 4-5 órát is igénybe vehet illetve a szükséges fa mennyisége 30-40 kg

     

 

Lapraszerelt kemence ötlete: 

Ezt követően foglalkoztatott a gondolat hogyan lehetne kemencénk a kertünkben, teraszunkon úgy, hogy optimalizáljuk az építőanyag mennyiségét, súlyt, törmeléket, koszt, építési időt és mielőbb használhassuk  kemencénket. Fejben minden összeállt viszont meg kellett találni azokat az alapanyagokat, összetételt, égetési hőmérsékletet ami kiállja a próbát. 2012-2013-ban különböző hazai agyagok és kiegészítők különböző arányú keverékeivel, égetésével történtek a vizsgálatok. 2013 év végére állt össze a végleges anyagösszetétel és égetési technológia. 2013 év végén készült el az első mintadarab mely folyamatos használatban van azóta is. Terveimnek és elvárásomnak megfelelően működik és üzemel a kemence. Termékemet csak ezt követően hoztam forgalomba.

Kemencénk felfűtési ideje 40-50 perc, szükséges fa mennyisége 3-4 kg/h.
Egy váratlanul bejelentkező baráti társaság sem foghat ki rajtunk. Mire megérkeznek az első vendégek addig a  tésztánk megkelt a hús pácolás alatt, kemencénk begyújtva. Mire az első ital fogyasztásra kerül a sor már süthető a pizzánk, pogácsánk vagy éppen calzonénk.
A kemencénk felfűtése közben (kb. 20-30 perc, ekkor már kemencénk oldalánál ég a tűz és a lángcsóvák végig „nyalják” a kemence testet, hőfok 380-400 C0) süthető pizza, pogácsa, calzone. Sütési idő 4-5 perc. Társaság létszámától függően de óránként 10-12 db 30 cm átmérőjű pizza süthető meg. Sütés végeztével a társaság éhsége csillapodott. Viszont kemencénk teljes felfűtése is befejeződött. Készülhet a második fogás. Ajánlott tepsiméret 30×40 cm. melyben 14-16 szelet tarja, 3,5-4 kg csülök süthető. De ez természetesen ízlés szerint lehet csirke, kacsa, oldalas, töltött húsok, töltött káposzta.

 

     

 

                       

 

Keresse "KENESSEY" lapraszerelt kemence termékeimet. 

 
Amennyiben előnybe részesíti a hagyományos tűzterű kemencét, jó helyen jár. Ebben a kemencében megtalálja a klasszikus építési anyagot ez pedig nem más mint az agyag.
Összefoglalva: Kézműves, égetett agyag kerámia sütőterű kemence. A kemencénk ötvözi a hagyományos és a mai kor fejlett technológiáit. Égetett agyag kerámia sütőtér, 10cm. hőszigetelés, külső burkolat -  hagyományos törekes-agyag vagy hőálló vakolat. Önállóan illetve rendszerbe is beépíthető. Építési idő (ha az alap megvan) egy napot vesz igénybe.